FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Dynax 7 aperture error?

Author
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Dynax 7 aperture error?
    Posted: 17 January 2021 at 10:00
I had planned to take the Dynax 7 LE out on the dog walk today to shoot my first roll for 2021 but despite replacing new batteries for new batteries it makes a one second whine (with no lens movement) and then nothing! Totally dead.

It isnít worn out as it has only had a couple of rolls through it from new. I have had it for several years, unopened.

So Iím guessing it has succumbed to the 7 aperture error fault? Comments or suggestions welcome.

BTW, Iíll take the Dynax 9 - if that will start up
 



Back to Top
Bob J View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Dyxum Administrator

Joined: 23 December 2005
Country: United Kingdom
Location: London
Status: Offline
Posts: 27060
Post Options Post Options   Quote Bob J Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 10:38
Does it have a film in it at the moment?
Back to Top
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 13:03
Well it did have, I had put a new film in last time I put it away but I couldnít open the door to remove it without using the ISO/AEL button emergency turn on which did give me access to open the door. Odd thing is the film was virtually completely exposed as when I did release the door I had to pull the film out of the camera spool. (If there was anything on it, there isnít now!)

Either way with the film removed and the door shut I turned it on again with the same result, one second whine and then nothing. The screen remains blank throughout.

Iíve tried changing lenses, no lens (the mirror is down as it should be) and replacing batteries for a third brand new set. Same old same old Iím afraid.

On a more positive note, I have just returned from a very long dog walk around Twyford Woods with the Dynax 9 on a diagonal Peak Design sling. Weight was no problem, came up easily into shooting position and was an absolute joy to use. I had advertised it for sale in favour of keeping the 7 but Iím having second thoughts. I plan to develop the film this afternoon and hope to post a few images in the film thread later. Of course, none of the frames will be very good as there is little to capture other than a lot of bare trees and overgrown runways (although if you, Pieter and a few other Dyxum stalwarts were there Iíd be very surprised if you donít ďseeĒ good images )

Edit: I originally said the film rewound when I opened the door but of course it did not. I had to pull it out.



Edited by bonneville - 17 January 2021 at 13:34
Back to Top
addy landzaat View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 22 April 2006
Country: Netherlands
Location: Netherlands
Status: Offline
Posts: 13056
Post Options Post Options   Quote addy landzaat Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 15:18
Is there an error message?
Did you try a different lens?
Without lens, is there the same sound.

If you say the screen remains blank, you mean there is nothing there? That sounds like electronic problem to me.
Why not follow me on Instagram? @Addy_101
Back to Top
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 15:50
Originally posted by addy landzaat addy landzaat wrote:

Is there an error message?
No message at all, but when I invoked the emergency film door open combination the screen did show "the door can now be opened" (or WTTE) so the screen itself isn't dead.

Originally posted by addy landzaat addy landzaat wrote:

Did you try a different lens?
Without lens, is there the same sound.
Yes, I did try different lenses and without a lens but the start up whine (as if it is trying to zoom, as does the Dynax 9) is the same.

When it worked okay whenever I switched it on the lens would "spring in to life" and it seems the fault is that it is unable to do that, if that makes sense.
Back to Top
Maffe View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Joined: 11 November 2005
Country: Sweden
Location: Sweden
Status: Offline
Posts: 12223
Post Options Post Options   Quote Maffe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 15:51
Have you tried different lenses? Ssm/Sam and screwdrive?
 



Back to Top
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 15:53
Originally posted by Maffe Maffe wrote:

Have you tried different lenses? Ssm/Sam and screwdrive?
I don't have any A-mount SSM/SAM lenses now. My only lenses are all Minolta screwdrive lenses.
Back to Top
Maffe View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Joined: 11 November 2005
Country: Sweden
Location: Sweden
Status: Offline
Posts: 12223
Post Options Post Options   Quote Maffe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 15:57
Think my Dynax7 only works with SSM lenses now, canít remember have not used it in a few years.
Back to Top
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 16:03
Searching Dyxum there are a couple of threads that seem to cover the same fault, although they seem to allude to cogs and things wearing out or splitting. This copy is virtually brand new as far as use is concerned.

https://www.dyxum.com/dforum/minolta-dynax-maxxum-7-aperture-error-analyzed_topic123997.html

https://www.dyxum.com/dforum/maxxum-7-aperture-down-problem_topic128579.html

https://www.dyxum.com/dforum/minolta-maxxum-dynax-7-aperture-problem-common_topic133461.html

The main difference as far as I can tell is that I am not getting an error message. It simple won't start up after making an initial whining noise (much as I am starting to do about this blinking camera )
Back to Top
addy landzaat View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 22 April 2006
Country: Netherlands
Location: Netherlands
Status: Offline
Posts: 13056
Post Options Post Options   Quote addy landzaat Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 16:15
Without a lens my Dynax 7 does not try to move the focus. Did you look at the screw when you turned on the camera without a lens? Did it turn the screw?

Why do you think it is the aperture error? None of them describe your problems. in fact, several of them describe they are able to use the camera but that the lens will not stop down (so, is always wide open).
Why not follow me on Instagram? @Addy_101
Back to Top
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 17:11
Okay, I have an update, but it is not good news. With the body cap off and the camera turned off I had a peer into the lens opening and with a plastic toothpick (from my swiss army knife) I moved the aperture ring on the left side (right side as I look at it). There is a small 90 degree lug that would connect with the spring loaded aperture lever on the lens. Very slight resistance but it then moved freely in both directions.

(*) Turned on camera and bingo, started up normally. Turned off, fitted lens (70-200 beercan), turned on and all was normal. No film loaded but focussed a couple of times, operated shutter okay, changed zoom, okay, changed aperture okay for one shutter actuation and then ERROR appeared on the screen. Turned off, turned on and ERROR still showing. Turned off, removed lens, moved metal aperture ring and...... go to (*)!

Same performance and it does seem the the aperture mechanism has failed. Ho hum. Well it looks mint and being the LE version has the gold edging and trim so it will make a nice ornament .

I'll have to write this one off it seems and bring the Dynax 9 into film challenges service. (although there is a mint Leica M6 on eBay right now )

Many thanks for all the comments and suggestions all. Not the end of the world.
Back to Top
addy landzaat View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 22 April 2006
Country: Netherlands
Location: Netherlands
Status: Offline
Posts: 13056
Post Options Post Options   Quote addy landzaat Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 20:01
Not the end of the world, a bummer none the less!
Why not follow me on Instagram? @Addy_101
Back to Top
bonneville View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 19 May 2007
Country: United Kingdom
Location: East Midlands
Status: Offline
Posts: 2255
Post Options Post Options   Quote bonneville Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 January 2021 at 20:10
Originally posted by addy landzaat addy landzaat wrote:

Not the end of the world, a bummer none the less!

Thanks Pal
Back to Top
mk3018 View Drop Down
Newbie
Newbie

Joined: 28 November 2021
Status: Offline
Posts: 9
Post Options Post Options   Quote mk3018 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 March 2022 at 16:46
Back to Top
Dyxum main page >  Forum Home > Equipment forums > Camera Talk > Film cameras

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.078 seconds.

Monitor calibration strip

Dyxum.com - Home of the alpha system photographer

In memory of Cameron Hill - brettania

Feel free to contact us if needed.