FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Importing DM-9 / DS-100 data into scans

Page  <12345 8>
Author
polyglot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 25 June 2007
Country: Australia
Location: Australia
Status: Offline
Posts: 3622
Post Options Post Options   Quote polyglot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 January 2010 at 14:22
Hey vitor - care to let us know of the mods? It's GPL'd and I'd be happy to patch it if you have an unambiguously good addition.
C&C always welcome
ex-Pic-A-Day
on flickr
 



Back to Top
vitor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 10 August 2006
Country: Portugal
Location: Lisbon
Status: Offline
Posts: 1966
Post Options Post Options   Quote vitor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 January 2010 at 18:34
Hi William,
they were basic modifications to make it work with file generated by the Dynax 7.
Can't remember if I did other modifications to the 9 scrip though.

Later I will do a diff with your version and let you know.
Back to Top
rovhazman View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Knowledge Base Coordinator

Joined: 11 January 2008
Country: Israel
Location: Be'er Ora
Status: Offline
Posts: 9064
Post Options Post Options   Quote rovhazman Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 02:56
A stupid question - did anyone try to use the DS-100 on Maxxum 9?
I am asking because I have a problem with reading the data from my DM-9 on my PC (I can read it on the camera) and I thought maybe I can use the DS-100... However, I am a little afraid to try it...
Back to Top
hotwire View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 28 August 2006
Country: Canada
Location: Toronto
Status: Offline
Posts: 1053
Post Options Post Options   Quote hotwire Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 03:46
Sounds like your card reader has issues.
a99ii; Maxxum 9

CZ: 16-35, 24-70/2.8, 135/1.8; Minolta: 50/1.4; MC58/1.2; 85/1.4GD 300/2.8; 500/8; 600/4; Tam: 90/2.8M; Sig: 12-24/4.5-5.6; 15/2.8; Sony: 35/1.4G; 135STF, 70-200/2.8G
Back to Top
rovhazman View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Knowledge Base Coordinator

Joined: 11 January 2008
Country: Israel
Location: Be'er Ora
Status: Offline
Posts: 9064
Post Options Post Options   Quote rovhazman Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 04:20
Originally posted by hotwire hotwire wrote:

Sounds like your card reader has issues.


I started a different thread about the problem with my card\card reader\DM-9 - http://www.dyxum.com/dforum/problem-with-dm9-card_topic58453.html.
But since I already answer you here, the card reader works with the card from the DS-100. That's why I an thinking of using the DS-100 for the Maxxum 9. And even without the DM-9, the 9 saves some data and maybe it is possible to get it with DS-100.

Back to Top
vitor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 10 August 2006
Country: Portugal
Location: Lisbon
Status: Offline
Posts: 1966
Post Options Post Options   Quote vitor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 12:21
Originally posted by rovhazman rovhazman wrote:

A stupid question - did anyone try to use the DS-100 on Maxxum 9?
I am asking because I have a problem with reading the data from my DM-9 on my PC (I can read it on the camera) and I thought maybe I can use the DS-100... However, I am a little afraid to try it...

I didn't try, but I would doubt it would work on the 9.
A specific protocol is used between the camera and DS-100, no other camera as this protocol implemented that I know of.
 



Back to Top
matthiaspaul View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 08 September 2006
Country: Germany
Status: Offline
Posts: 940
Post Options Post Options   Quote matthiaspaul Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 15:36
Originally posted by rovhazman rovhazman wrote:


That's why I an thinking of using the DS-100 for the Maxxum 9. And even without the DM-9, the 9 saves some data and maybe it is possible to get it with DS-100.

Unfortunately, this won't work. The Data Saver DS-100 works only with the 7 and 7 Limited. Studying the patents, Minolta seems to have planned to further build on this, and that the DS-100 was only the first representation of such a data exchange device, but still, the 7 and 7 Limited remain the only bodies featuring the lens protocol extensions for the Data Saver.

It might be interesting to note, that these extensions seem not to be based on the normal SPI protocol used for communication with lens ROMs/CPUs, but seem to be based on the USB protocol. Presumably, not the support for (D) or SSM lenses but this approach to multiplex two very different protocols over the same set of signal wires may have caused most of the compatibility problems with Sigma lenses.

See also:

http://www.mi-fo.de/forum/index.php?showtopic=9357 [de]
http://www.mi-fo.de/forum/index.php?showtopic=17734 [de]

Greetings,

Matthias
--

Minolta-Forum (MiFo) - German forum for the Minolta, Konica, Konica Minolta and Sony world of photography: http://www.mi-fo.de
Back to Top
rovhazman View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Knowledge Base Coordinator

Joined: 11 January 2008
Country: Israel
Location: Be'er Ora
Status: Offline
Posts: 9064
Post Options Post Options   Quote rovhazman Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 15:58
Thanks Vitor and Matthias - as usual, very helpful and knowledgable.

Maybe I should really start to learn German as all my German friends suggest me all the time...
Anyway, from what I did manage to understand, I am not the only one who asked this question. Now I feel less stupid...
Back to Top
matthiaspaul View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 08 September 2006
Country: Germany
Status: Offline
Posts: 940
Post Options Post Options   Quote matthiaspaul Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 February 2010 at 17:13
Originally posted by rovhazman rovhazman wrote:

from what I did manage to understand, I am not the only one who asked this question.

As a little aid for foreign guest readers, I have incorporated a small yellow babelfish symbol at the bottom of the pages. If you click there, you will invoke an English online translation of (a reduced view of) the page. At the bottom of this page, you can switch back to the full view, still translated to English. At the top of those translated pages, you can find a menu where you can choose other languages as well. (Unfortunately, this only works for guests, not for logged-in members.)

Greetings,

Matthias
--

Minolta-Forum (MiFo) - German forum for the Minolta, Konica, Konica Minolta and Sony world of photography: http://www.mi-fo.de
Back to Top
Howard_S View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 20 March 2008
Country: United Kingdom
Location: Oxford
Status: Offline
Posts: 4167
Post Options Post Options   Quote Howard_S Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 February 2011 at 21:16
Apologies if this is a dumb question, but am I right in thinking this software (dm9toexif.pl) does not work for Dynax 7 / DS-100 sourced files?

If so, is anyone aware of a program that will do the job of updating EXIF data in JPG files using the DS-100 .txt files as a source?

I'd appreciate greatly any help anyone feels able to offer!
Howard Stanbury Instagram | Flickr | Web
Back to Top
vitor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 10 August 2006
Country: Portugal
Location: Lisbon
Status: Offline
Posts: 1966
Post Options Post Options   Quote vitor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 February 2011 at 21:28
I have a modified version of that script that works with my DS-100.

here

Don't forget to modify the lines 258 and 259 or I will get the credits for your photos :
     $exifTool->SetNewValue("Artist", "Vitor Fonseca");
     $exifTool->SetNewValue("Copyright", "Copyright, Vitor Fonseca, All rights reserved");     

This version of the script will also work with TIFF files.

Edited by vitor - 02 February 2011 at 22:35
Back to Top
fdelgado70 View Drop Down
Groupie
Groupie

Joined: 16 July 2010
Country: United States
Location: California
Status: Offline
Posts: 97
Post Options Post Options   Quote fdelgado70 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 February 2011 at 22:11
Thank you Vitor for providing the script that would work for the DS-100. Sorry, I tried to use the link you show and received a "Page Not Found" error. Can I trouble you to check this link?
Some Maxxums! A few Sony's. Some glass.
Back to Top
vitor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 10 August 2006
Country: Portugal
Location: Lisbon
Status: Offline
Posts: 1966
Post Options Post Options   Quote vitor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 February 2011 at 22:36
I have updated the link above. After downloading rename the file to have .pl extension.
Back to Top
Howard_S View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Joined: 20 March 2008
Country: United Kingdom
Location: Oxford
Status: Offline
Posts: 4167
Post Options Post Options   Quote Howard_S Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 February 2011 at 23:08
Thanks very much indeed, Vitor - much appreciated.
Howard Stanbury Instagram | Flickr | Web
Back to Top
Dyxum main page >  Forum Home > Equipment forums > Camera Talk > Film cameras Page  <12345 8>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.094 seconds.

Monitor calibration strip

Dyxum.com - Home of the alpha system photographer

In memory of Cameron Hill - brettania

Feel free to contact us if needed.